In de zomer hebben we een andere energie dan in de winter.
In de zomer knalt het eruit, fel, het lijkt de hele dag licht; het is de bloeitijd van het jaar. De dingen gaan als vanzelf, je moet oppassen dat het niet te hard gaat.
De herfst vormt de overgang van zomer naar winter. Tijd voor de oogst. Maar ook kortere dagen en het wordt koud. Het is of de dingen stroever gaan en tegenwerken. Buiten zie je verval en afbraak. Het nodigt uit tot rust en reflectie.
In de winter ben je stil, bezonken, kalm. Er is behoefte aan een lager tempo, meer rust, meer slaap. De dingen gaan je niet meer vanzelf af, soms moet je je er toe zetten; het is een donkere tijd met lange nachten.
De lente vormt de overgang van winter naar zomer. De dagen worden langer. Je voelt de stroming versnellen, er is meer licht, ruimte voor nieuwe plannen en ideeën. Alles groeit.
Het duurt even voor je het zo in de werkelijkheid kunt zien. Het is een vast golfpatroon over het jaar, met een top in de zomer en een dal in de winter.
We proberen de seizoenen ‘buiten de deur’ te houden om er niet teveel last van te hebben: in de zomer met de airco aan, in de winter met de verwarming hoog. Toch bestaan de seizoenen ook in jezelf. Je bent er onderdeel van.
Wie mee-gaat in het ritme van de seizoenen vindt op den duur wonderlijk genoeg een heel natuurlijk ritme. Je kunt je erop instellen.
Kernthema bij het studiejaar over de seizoenen is daarom: Hoe breng je je leven en je werk terug in harmonie met de seizoenen? De I-Tjing bevat daarover tientallen aanbevelingen.
Je kunt het ritme van de seizoenen terugvertalen naar onze persoonlijke energie:
In de lente komen nieuwe kiemen op: het is de tijd voor groei en nieuwe plannen. Hoeveel ruimte heb je zelf in die tijd voor werkelijke vernieuwing en groei?
De zomer is uitbundig: een tijd voor optreden en handelen. Hoe houd je tegelijk controle en contact met je ‘primaire proces’? En hoe verzorg je je rust in deze uitbundige tijd?
De herfst is voor oogst en evaluatie. Wat is de opbrengst van de zomer, wat leerde je? Wat past nog bij je, wat neem je mee naar volgend jaar? En wat laat je los?
In de winter is het stil: ondergronds gaat het autonome proces verder, daar hoef je niets aan te doen. Vertrouw erop en neem voldoende rust tussen je gewone bezigheden door. Soms is het wachten tot de lente komt.
Deze hoofdstromen zijn vertaald naar thema’s en aandachtspunten voor iedere maand. Zij vormen het onderzoeksmateriaal voor de afstemming van activiteit en rust in de doorgaande cyclus van het jaar. Hoe vind je daarin je evenwicht en tegen welke weerstanden loop je op?
Wat kun je doen en laten om je inspiratie tot een pure oorspronkelijke vorm te laten komen?
Welk ritme in werk en rust past bij wat je wilt uitdrukken? Hoe houd je overzicht en grip op wat voor jou op lange termijn wezenlijk is? Wat is je bron en met welke talenten en kwaliteiten realiseer je wat je te doen hebt?
Het studiejaar over de seizoenen bestaat uit negen of tien avonden, één per maand, met in de zomer een enkele uitzondering. We behandelen de thema’s van de maand, de aandachtspunten en vragen, en we onderzoeken hoe je die kunt toepassen op je leven en je werk.
Tussen de avonden door neem je een uurtje per week voor je onderzoek op basis van de vragen uit het boek. Dat is je voorbereiding voor de volgende avond. Afhankelijk van de behoefte is er tijd om daarover kort uit te wisselen.
Mijn basiscursus over de I-Tjing (Acht Avonden) is een goede voorbereiding op het studiejaar maar strikt noodzakelijk is het niet.
Zie informatie bij tekst: De Seizoenen uit de I-Tjing Jaarkalender. Download: http://www.itjingwerkplaats.nl/wp-content/uploads/2015/03/Studiejaar-de-Seizoenen-2015-2016.pdf